Kinderen van 1e tandje-4 jaar

Kinderen van 1e tandje-4 jaar

Uw kind is bij ons welkom vanaf het eerste tandje. Dan kan hij of zij spelenderwijs wennen aan de tandarts! Hoe eerder u samen met uw kind de tanden en kiezen goed verzorgt, hoe gezonder de mond. Wij controleren het gebit en geven tips over poetsen en voeding.

Onze tandartsen, kindertandverzorgenden, mondhygiënisten en (preventie)assistenten kiezen vanuit hun hart bewust voor het werken met kinderen. Door onze kindvriendelijke benadering ervaren jonge kinderen dat het heel gewoon is om naar de tandarts te gaan. Wij kijken niet op de klok, maar nemen de tijd om met uw kind te praten in begrijpelijke taal. Een verdoving heet bij ons bijvoorbeeld ‘slaapdruppels’ en een ‘haakje’ een ‘aanwijsstokje’. En u hoeft niet verbaasd te zijn als u een behandelaar een liedje hoort zingen om uw kind op zijn gemak te stellen. Kinderen komen dan ook graag bij ons op ‘bezoek’. Na het tandartsbezoek krijgt uw kind altijd een tandenborstel en een cadeautje. Maak een afspraak om uw kindje te laten ‘vliegen’ in onze tandartsstoel en eventueel ook voor een eerste, speelse controle!

Hoe vaak moet u nu eigenlijk poetsen voor een gezond gebit van uw peuter of kleuter? Het advies is:

  • 0-1 jaar 1 keer per dag poetsen met peuter- of kleuterpasta
  • 2-4 jaar 2 keer per dag poetsen met peuter- of kleuterpasta (2 minuten)

U heeft maar een klein beetje tandpasta nodig, minder dan een doperwt. Help uw kind bij het poetsen. U kunt uw kind op de commode leggen. Of ga schuin achter uw kind staan en leg zijn of haar hoofd in uw arm. Kinderen doen hun ouders graag na. Poets mee met uw kind of laat uw kind uw tanden en kiezen eens poetsen. Fluoride draagt bij aan een gezond gebit. Peuter- en kleutertandpasta met fluoride zijn afgestemd op de leeftijd van uw kind. Het per ongeluk doorslikken van peuter- of kleutertandpasta is niet erg.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. In onze voeding en dranken zitten zuren. Deze zuren maken het glazuur direct na het eten en drinken een beetje zachter.

Voorkom dat uw kind de hele dag door eet en drinkt én geef geen drankjes voor het slapen (met uitzondering van water).

Zuigflescariës is een bijzondere vorm van tandbederf die optreedt vanaf het doorbreken van het melkgebit als een baby of peuter langdurig sabbelt op een zuigfles met bijvoorbeeld vruchtensap of drinkyoghurt. Zorg dat uw peuter de zuigfles niet continu bij de hand heft.

Verdun vruchtensap altijd met water en spoel na het drinken de mond van uw kind met water. Wacht minimaal een half uur met poetsen na het eten of drinken van zuren.

Leer uw kind wennen aan vaste momenten waarop het een (gezond) tussendoortje krijgt, zoals een stukje kaas, komkommer enzovoorts. Als uw kind gezond eet, mag hij of zij best een keertje snoepen. Ga er ontspannen mee om, maar laat uw kind zien dat te vaak en te veel zoet niet goed is.

Geef een kind maximaal twee keer per dag fruit(hapjes), zoals appels, sinaasappels, bananen, bessen en druiven. Fruit is gezond, maar bevat ook zuren en kan het tandglazuur aantasten.

Vloeibare medicijnen voor kinderen bevatten vaak suikers. Vraag uw huisarts of apotheker naar suikervrije alternatieven of kijk op de bijsluiter of u medicijnen mag oplossen in yoghurt, vla of appelmoes. Spoel vervolgens na met water.

Leer speen- en duimzuigen zo jong mogelijk af. Dit belemmert een goede ontwikkeling van de boven- en onderkaak.

Ook bij de inzet van onze tandheelkundige middelen en materialen, is kwaliteit voor uw kind ons uitgangspunt. Zo werken wij voor de röntgenfoto’s met sensoren in plaats van de traditionele fosforplaatjes. Dat is kostbaar, maar de stralingsbelasting voor uw kind is daarmee fors lager. Verder investeren wij bijvoorbeeld in de QLF- mondfotografie om het ontstaan van gaatjes nog vroeger te kunnen ontdekken. Alleen het beste voor uw kind, is voor ons goed genoeg! JTV Mondzorg voor kids is ISO-gecertificeerd en onze patiënten beoordelen ons met een 8.3 (Medipulse®).

JTV Mondzorg voor kids is een stichting zonder winstoogmerk. Eventuele ‘winst’ wordt geïnvesteerd in verbetering van onze kwaliteit. We werken hiervoor onder meer samen met het Radboudumc en, op verschillende vestigingen, met orthodontisten, diëtisten, logopedisten en andere (mondzorg)professionals. Meerwaarde ‘onder één dak’!

Voor kinderen van 0 tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering controles en tandartsbehandelingen. Het kost u dus niets.

Graag nodigen wij u uit om samen met uw kind een kijkje te nemen bij een van onze praktijken. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking, ontmoet onze professionals en bekijk onze kindvriendelijk ingerichte praktijken. Wilt u meteen het gebit van uw kind laten controleren? Geef dit dan bij het maken van de afspraak even aan. Bij aanmelding ontvangt uw kind een welkomstpakket.

Kijk ook op glansje.nl