Tips

Tips

Angst
Als u erg bang bent voor de tandarts, dan straalt u dit onbewust uit. Het is dan beter uw kind met bijvoorbeeld uw partner mee te laten komen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van angstige ouders zelf ook angstig zijn voor de tandarts. Gebruik nooit zinnen als: "Het doet geen pijn", "Het valt wel mee" of "Je hoeft je geen zorgen te maken". Het kind zal zich dan afvragen waarom dit zo is! Het heeft (nog) geen pijnlijke ervaring gehad of het haalt ongewenste herinneringen op. Ook kan het vertrouwen in de tandarts wegvallen.

Begeleiding van uw kind
Het is vaak heel goed dat een van de ouders het kind begeleidt. Anders zijn er teveel mensen in de behandelruimte, waardoor uw kind nerveus kan worden. Als u iets bijzonders met de tandarts wilt bespreken, doe dit dan vóór de behandeling, zonder dat het kind erbij is. Ook als u wilt aangeven waarom uw kind bang is. U kunt dit bij de receptioniste aangeven.

Poetstips
Als ouders krijgt u adviezen mee. Poetsadvies voor moeilijke poetsers, maar ook eet- en drinkadviezen om zo de kans op gaatjes te verminderen. Hieronder vindt u een aantal handige poetstips.

Goed poetsen
Het beste is om tanden te poetsen in een vaste volgorde. Begin bijvoorbeeld eerst met de boventanden. Poets eerst de binnenkant, dan de buitenkant en als laatste de bovenkant. Dan de ondertanden op dezelfde manier. Twee minuten poetsen is lang genoeg.

Met welke borstel kun je het beste poetsen? 
Als u een tandenborstel gaat kopen, kies er dan een met zachte haren. Een harde tandenborstel kan het tandvlees beschadigen. U kunt in de winkel meestal kiezen uit heel veel grappige tandenborstels. Het is ook mogelijk om een elektrische tandenborstel te gebruiken.

Welke tandpasta?
Voor de allerkleinste kinderen is er een speciale tandpasta. Als uw kind geen tandpasta meer doorslikt, kunt u ‘gewone’ tandpasta gebruiken. Kijk wel even of er fluoride in de tandpasta zit. Fluoride maakt tanden namelijk nog sterker.

Hoe vaak moet je poetsen?
Zodra tanden doorkomen, kunt u al beginnen met poetsen met een echte tandenborstel. Poets minstens twee keer per dag. ’s Ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen. Maar meer mag ook en is altijd goed! Als uw kind iets zuurs heeft gegeten of gedronken, kunt u het beste een uur wachten met tandenpoetsen om het  tandglazuur te beschermen.

Een klein beetje hulp?
Als uw kind zelf kan poetsen, is het slim om in het begin nog even te controleren of alle tanden en kiezen goed schoon zijn.

 

Kijk ook op glansje.nl