Pubers

Pubers

Tandglazuur is een harde beschermlaag rond je tanden en kiezen. Tanderosie is tandglazuur dat oplost door zuren uit eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van sinaasappelsap en het eten van een appel. Tandglazuur vormt zich maar één keer, dus weg is weg!.

Door het oplossen van het tandglazuur verandert het uiterlijk van je tanden. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken. Vaak krijg je pijn als je eet of drinkt. 

Jongeren hebben meer kans op tanderosie. Hoe kun je dit voorkomen?

Bij het voorkomen van tanderosie gaat het niet alleen om hoevéél zure producten je eet en drinkt., maar ook hoe vaak. Hoe vaker je dat doet en hoe langer je zure producten in je mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Wist je trouwens dat ook maagzuur een veroorzaker is van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in je mond. Speeksel beschermt je gebit tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken.

  • Beperk het aantal keren dat je eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Dus maximaal zeven eet en drinkmomenten. Als je bij je eten drinkt, geldt dat als één moment.
  • Zorg dat je twee uur tijd neemt tussen verschillenden eet en drinkmomenten.Het speeksel in je mond kan dan zijn neutraliserende werking doen.
  • Vermijd zure dranken en levensmiddelen zo veel als mogelijk. Eet maximaal een of tweemaal per dag zuur fruit, kauw niet op snoepgoed en drink bij voorkeur water of thee.
  • Spoel je mond na met water na een eet of drinkmoment.
  • Het kauwen op suikervrije kauwgom heeft een gunstig effect .
  • Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom je tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta. Spuug de tandpasta uit, maar spoel je mond niet met water na.
  • Poets je tanden bij voorkeur na het ontbijt. Gebruik je zure producten bij je ontbijt? Wacht dan liefst een uur met tandenpoetsen.
  • Gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te krachtig.

Zure dranken zijn bijvoorbeeld: sinaasappelsap, sportdrank,  cola, sinas, karnemelk, Up-dranken en Taksi. Zure levensmiddelen zijn bijvoorbeeld: bessen, druiven, appel, sinaasappel, grapefruit en citroen.

Stel ze aan je behandelaar bij je controleafspraak!

Kijk ook op glansje.nl