Kinderen van 5-8 jaar

Kinderen van 5-8 jaar

Een bezoek aan de tandarts is voor een kind een hele ervaring. Wij ‘weten’ dat niet alleen, wij ‘voelen’ dat ook. Onze tandartsen, kindertandverzorgenden, mondhygiënisten en (preventie)assistenten kiezen vanuit hun hart bewust voor het werken met kinderen. Door onze kindvriendelijke benadering ervaren jonge kinderen dat het heel gewoon is om naar de tandarts te gaan. Wij kijken niet op de klok, maar nemen de tijd om met uw kind te praten in begrijpelijke taal. Een verdoving heet bij ons bijvoorbeeld ‘slaapdruppels’ en een ‘haakje’ een ‘aanwijsstokje’. En u hoeft niet verbaasd te zijn als u een behandelaar een liedje hoort zingen om uw kind op zijn of haar gemak te stellen. Kinderen komen dan ook graag bij ons op ‘bezoek’. Na het tandartsbezoek krijgt uw kind altijd een tandenborstel en een cadeautje. Maak een afspraak en ervaar zelf de sfeer in een van onze praktijken.

Als uw kind 5 jaar oud is, poetst u twee keer per dag gedurende twee minuten per keer. Probeer het poetsen tot een feestje te maken door uw kind te belonen, bijvoorbeeld door voor het slapen gaan een sprookje van prinses Glansje voor te lezen! Deze sprookjes over mondzorg leren uw kind spelenderwijs goed mondzorggedrag. Kijk op glansje.nl.

Poets met junior tandpasta. Hierin zit meer fluoride dan in peutertandpasta voor een optimale bescherming van het gebit. U heeft maar een klein beetje tandpasta nodig, minder dan een doperwt.

Help uw kind bij het (na)poetsen. Wij adviseren dat te doen tot de tienjarige leeftijd.

Een tandenborstel kunt u het beste elke drie maanden vervangen of eerder, als de haartjes uit elkaar gaan staan.

Een gezond melkgebit legt de basis voor een gezond blijvend gebit. Tanden wisselen als uw kind vijf of zes jaar oud is. Kiezen wisselen meestal pas op elfjarige leeftijd. Het melkgebit is belangrijk voor uw kind om goed te kunnen bijten, kauwen en praten. Het melkgebit speelt ook een rol bij het vormen van het gezicht. Vroeg verloren melktanden of -kiezen kunnen daarnaast een probleem geven voor het doorkomen van de blijvende tanden en kiezen.

Het melkgebit heeft een minder harde en dus meer kwetsbare glazuurlaag dan het blijvende gebit. Daarom kunnen er sneller gaatjes en aantasting van het tandglazuur ontstaan. Dit kan pijn in de mond geven en er vor zorgen dat uw kind zich niet lekker voelt en slecht slaapt.

Preventie, het voorkomen van gaatjes en het ontwikkelen van goed poetsgedrag, staat bij JTV Mondzorg voor kids voorop. Tenminste elk half jaar controleren wij daarom de mond en de mondhygiëne van uw kind, geven wij poetsinstructie en volgen wij de resultaten. Natuurlijk behandelen wij waar dat nodig is en staan wij altijd voor u klaar met tips en adviezen.

Met het wisselen van de voortanden breekt tegelijkertijd vaak ongemerkt de eerste blijvende kies achterin de mond door. De blijvende kiezen hebben na het doorbreken nog een kwetsbaar glazuur, vaak diepe smalle groeven waar voedselresten en bacterien in kunnen blijven zitten. Het is belangrijk om deze kiezen goed schoon te poetsen met junior tandpasta. Omdat het poetsen van de achterste kiezen voor uw kind door de positie in de mond lastig is, geven wij hiervoor een aangepaste poetsinstructie. Soms kiest de tandarts ervoor deze kiezen te sealen. De groeven worden afgesloten met een doorzichtig laagje kunsthars, waardoor de kiezen weer goed beschermd zijn.

Het is slecht voor het gebit om over de hele dag verspreid steeds (kleine) beetjes te eten en/of te drinken. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten daarom tot maximaal zeven per dag (inclusief de maaltijden) en laat liefst twee uur ruimte tussen deze momenten bestaan.

Leer uw kind wennen aan vaste momenten waarop het een (gezond) tussendoortje krijgt, zoals ongezoute noten, een stukje kaas, komkommer enzovoorts. Als uw kind gezond eet, mag hij of zij best een keertje snoepen. Ga er ontspannen mee om, maar laat uw kind zien dat te vaak en te veel zoet niet goed is.

Geef een kind maximaal twee keer per dag fruit, zoals appels, sinaasappels, bananen, bessen en druiven. Fruit is gezond, maar kan het tandglazuur aantasten. In onze voeding zitten zuren. Deze zuren maken het glazuur direct na het eten en drinken een beetje zachter. Wacht na het eten of drinken daarom minimaal een half uur met poetsen.

Bied bij voorkeur meer water dan zoete drankjes drankjes aan. Mocht u kind na het poetsen of ‘s nachts toch dorst hebben, geef dan alleen water.

Vloeibare medicijnen voor kinderen bevatten vaak suikers. Vraag uw huisarts of apotheker naar suikervrije alternatieven of spoel tenminste even na met water.

Ook bij de inzet van onze tandheelkundige middelen en materialen, is kwaliteit voor uw kind ons uitgangspunt. Zo werken wij voor de röntgenfoto’s met sensoren in plaats van de traditionele fosforplaatjes. Dat is kostbaar, maar de stralingsbelasting voor uw kind is daarmee fors lager. Verder investeren wij bijvoorbeeld in de QLF- mondfotografie om het ontstaan van gaatjes nog vroeger te ontdekken met het doel de ontwikkeling van cariës te voorkomen door poetsen, fluoride-behandelingen en soms sealen. Alleen het beste voor uw kind is voor ons goed genoeg!

JTV Mondzorg voor kids is een stichting zonder winstoogmerk. Eventuele ‘winst’ wordt geïnvesteerd in verbetering van onze kwaliteit. We werken hiervoor onder meer samen met het Radboudumc en, op

verschillende vestigingen, met orthodontisten, diëtisten, logopedisten en andere (mondzorg)professionals. Meerwaarde ‘onder één dak’!

Voor kinderen van 0 tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering controles en tandartsbehandelingen. Het kost u dus niets.

Graag nodigen wij u uit om samen met uw kind een kijkje te nemen bij een van onze praktijken. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking, ontmoet onze professionals en bekijk onze kindvriendelijk ingerichte praktijken. Wilt u meteen het gebit van uw kind laten controleren? Geef dit dan bij het maken van de afspraak even aan. Bij aanmelding ligt er een welkomstpakket voor uw kind klaar.

Kijk ook op glansje.nl